Kiipeilypuun valinta ja sijoittaminen

KESKEINEN SIJAINTI

Kissat pitävät elämän tarkkailusta. Ne pyrkivät seuraamaan ihmisperheensä ja ulkona olevan maailman elämää joko seuraten omistajaansa kuin pieni varjo tai vaihtoehtoisesti asettuen yläilmoihin tarkkailuasemiinsa. Korkealla olevat tasot sopivat jälkimmäiseen tarkoitukseen loistavasti, kunhan ne sijoitetaan oikein. Kiipeilypuu on hyvä sijoittaa sinne, missä arki tapahtuu, jotta kissa viihtyy puussaan paremmin.

KIIPEILYPUUN ULKONÄKÖ

Arkielämä soljuu usein olohuoneen ja keittiön välillä, jolloin kiipeilypuu kannattaa sijoittaa näiden alueelle ja mielellään näköyhteyden päähän ikkunasta. Oleskelutilat ovat kovin julkinen paikka, jolloin kiipeilypuun usein toivotaan sulautuvan mahdollisimman huomaamattomasti ympäristöönsä – tai toimivan vaihtoehtoisesti esteettisenä katseenvangitsijana. Tyypilliseen suomalaiseen sisustukseen uppoaa usein puun eri sävyt, vaaleat sekä murretut värit.

SUOJAISUUS

Luottavainen kissa saattaa rötköttää selällään keskellä olohuoneen mattoa olettaen muun talonväen väistävän kohteliaasti. Silti useimmat kissat jostain syystä mielellään käpertyvät aika ajoin pieneen koloon, pahvilaatikkoon, keittiön kaappiin tai hyllylle. Kiipeilypuussa kannattaa olla suojaisia tiloja, joista kissa tuntee olevansa näkymättömissä, mutta valvovansa silti kaikkia muita. Korkealle sijoittuvat tasot luovat myös turvallisuuden tunnetta.

MONIKÄYTTÖISYYS

Ihmisasunnoissa harvemmin on liikaa tilaa. Kiipeilypuun ja muiden kissatarvikkeiden monikäyttöisyys on myös harkittava asia: levon ja leikin lisäksi sitä saattaa pystyä hyödyntämään hyllynä, laskutasona ja sallittuna paikkana kynsien teroitteluun. Ulkokissalla on mahdollisuus teroittaa lähialueen puita ja aidantolppia, mutta erityisesti sisäkissalla tulisi olla sisällä sallittu rakenne, jota se saa silputa tarpeekseen. Raapimapaikan tulee myös olla riittävän houkutteleva ja sopivalla sijainnilla, ettei kissa kuitenkin valitse sohvannurkkaa.

OMAT PAIKAT

Ajan kuluessa kissoille syntyy omia lempipaikkoja, jonne ne aina palaavat. Mikäli kissan suosikkipeti on nykyisin nojatuoli, kiipeilypuu kannattaa asettaa sen läheisyyteen. Ainakin omat kissat suosivat pehmeitä alustoja: kiipeilypuun pehmuste, sohva ja työtuoli ovat suosittuja, mutta mattokin menee hätätilanteessa.

Kissa viettää pääosan ajastaan puussa vahtien ja torkkuen, joten tämä on puun päätarkoitus. Osa ajasta käytetään toki myös nukkumiseen sikeästi, jahdaten kissakaveria tasolta toiselle tai raapien runkoa.

alk. 550 

+ ilmainen toimitus

UUSI
alk. 530 

+ ilmainen toimitus

UUSI
alk. 550 

+ ilmainen toimitus

155 

+ ilmainen toimitus

69 

+ ilmainen toimitus

TARKOITUKSENMUKAISUUS

Tukeva puu kestää käyttöä ja siirtoja. Pohjalevyn jämäkkyyteen tai muuhun kiinnitysmenetelmään on hyvä kiinnittää huomiota jo puuta valitessa. Isolle ja painavalle kissalle tarvitsee jykevän puun, ettei se kaadu leikin tiimellyksessä tai notku joka hypyllä. Vanha kissa ei välttämättä enää uskalla hyppiä korkeuksissa, jolloin helppokäyttöinen tai matala puu sopii paremmin.

Mitä useampi kissa taloudessa asustaa, sen enemmän kiipeilytasoja olisi hyvä olla. Monet kissat pitävät omasta rauhasta. Ainakin meillä molemmat valitsivat aiemmasta puustamme oman suosikkitasonsa, jonne ne aina päätyivät, vaikka puu olisikin ollut muuten tyhjä.

2 kommenttia:

  1. Päivi Ahonvala

    Kissat jo alkaneet käyttää, mutta kakkaa vain vanhaan. Boxi hyvän kokoinen muutoin meidän Skoteille, mutta laatikkojen väli tosi pieni ja saa purut 1-2 kertaa putsata pois. Ei siivoamisessa sinällään, mutta olisin toivonut ettei paria kertaa päivässä tarvitse..

  2. miukukauppa

    Terve Päivi ja kiitos kommentistasi! Kissoillanne on ilmeisesti käytössä pellettivessamme.

    Puruille tarkoitettu väli laatikoiden välissä kuulostaa täyttyvän hyvin nopeasti. Meillä on kaksi kissaa, jotka käyttävät yhtä laatikkoa ja yleensä väli täyttyy vajaassa viikossa.

    Onko teillä useampi kissa yhtä laatikkoa kohden ja käytättekö puupellettinä kissoille myytävää “pellettihiekkaa” vai ihan normaalia lämpöpellettiä? Osa kissoille myytävistä pelleteistä muuttuu puruiksi lämpöpellettiä nopeammin, mikä voi osaltaan vaikuttaa välitilan nopeaan täyttymiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *