Pellettivessa kissalle

Pellettivessa kissalle - värivaihtoehdot

MIKÄ ON KISSAN PELLETTIVESSA?

Pellettivessa on yleensä kaksoispohjallinen (ritilällinen) laatikko, jonka päällimmäinen osa peitetään esim. puupuristeilla. Omille kissoillemme pellettivessa hankittiin alun perin helppouden, hajuttomuuden, halpuuden ja ekologisuuden vuoksi. Pellettien käyttö vessoissa vaikuttaa yleistyneen, mutta mikäli et ole vielä asiaan perehtynyt, tästä sivusta voi olla apua!

Pelletti on tiiviiksi puristettua puupurua, joka hajoaa kosteuden vaikutuksesta. Pelletti kehitettiin alun perin lämmitystarkoitukseen polttoaineeksi, mutta sitä hyödynnetään myös eläinten kuivikkeena – ja vessoissa. Puupellettejä voi ostaa kissanhiekkahyllystä eläintarvikekaupoista tai marketeista, mutta kustannustehokkainta on hankkia esimerkiksi 15 kg:n säkki rautakaupasta muutamalla eurolla.

Pellettivessa kissalle
Kissan vessaan tarkoitettu pelletti

PELLETTIVESSAN EDUT

SITOO HAJUJA

Kuivan pelletin puuntuoksua pidetään yleensä miellyttävänä. Käytimme aluksi tavallista paakkuuntuvaa kissanhiekkaa ja siihen verrattuna pelletti sitoo huomattavasti paremmin pissan hajuja. Puuntuoksun voimakkuudessa tuntuu myös olevan vaihtelua eri pellettilajien kesken.

EkologiNEN

Halpuutensa lisäksi pelletti on ekologinen vaihtoehto. Se on biohajoava ja käytetyt purut voi kompostoida, eikä vessajätettä tarvitse pakata muovipussissa sekajätteeseen kaatopaikalle.

Helppo käyttää

Hajonnut puru on myös hiekkaan verrattuna kevyttä lapioida laatikosta, eikä lattialle eksyneet purut jämähdä sementiksi kostealle kylpyhuoneen lattialle. Pelletti ei myöskään pölyä kaadettaessa laatikkoon.

Miten kissan pellettivessa käytännössä toimii?

Täyttö: Valepohjallisessa laatikossa pellettiä lapioidaan ritilän päälle kunnes pohja peittyy (noin pari senttiä).

Huolto: Isommat jätökset on hyvä lapioida pellettien päältä pois päivittäin. Jotkut heittävät jätökset jopa vessanpönttöön, sillä pieni määrä mukana kulkeutuvaa purua ei jämähdä putkistoon. Osa kastuneista ja hajonneista puruista päätyy itsekseen alemmalle tasolle kissan kuopiessa, mutta tarvittaessa astiaa on hyvä ravistella myös omistajien toimesta vähintään kerran viikossa.

Puhdistus: Tarvittaessa puhdasta purua voi heittää päälle lisää. Pohjakerroksen täyttyessä astia tulee tyhjentää ja tarpeen mukaan pestä. Pesun jälkeen laatikko kannattaa kuivata huolella, ettei pelletti puruunnu turhaan. Alatasolle on hyvä laittaa muutamia pellettejä jo valmiiksi sitomaan hajuja. Kun ylempi pellettikerros pysyy siistinä, se peittää alemmat hajut puuntuoksullaan.

Huomioitavaa: Pellettivessassa kannattaa olla valepohja juuri hajoamisen vuoksi: mikäli märkä puru ei pääse varisemaan alatasolle, vessa täyttyy todella nopeasti ja purua kantautuu tassuissa ympäristöön. Pellettisäkki tulee säilyttää kuivassa paikassa ettei se hajoa.

Pörri ehti omia laatikon itselleen jo ennen sen täyttöä pelleteillä

38 

+ ilmainen toimitus

OPETTAMINEN PELLETIN KÄYTTÖÖN

Pennun tai nuoren kissan saa helposti totutettua pellettivessan käyttöön, sillä ne eivät ole vielä juuttuneet vessarutiineihinsa. Vanhemmankin kissan voi opettaa uuteen vessaan kärsivällisyyden ja ajan kanssa. Meidän kissamme ovat käyttäneet pellettiä ongelmitta heti luovutusiästä lähtien.

Hiekan vaihtaminen pellettiin lähtee tutustumisella uuteen materiaaliin. Aiemmin käytetyn hiekan päälle laitetaan kauhallinen pellettejä, ja jos kissa ei näytä muuttavan vessakäyttäytymistään, pelletin määrää voi lisätä. Vähitellen pellettiä ja hiekkaa on puolet ja puolet ja lopulta hiekka jää kokonaan pois. Vessan käyttöastetta ja kissan reagointia kannattaa tarkkailla, sillä tutustumiseen käytettävä aika on kissakohtaista. Vessoja voi olla myös useampaa eri laatua saatavilla harjoittelun ajan.

7 kommenttia:

 1. Marjo Pyhäniemi

  Eikö pellettivessoja ole katollisina?Käytämme pellettejä ja kissamme ovat tottuneet hoitamaan asiansa laatikoissa joissa saa vähän yksityisyyttä. Pellettivessa välipohjalla tuntuu fiksulta ratkaisulta muutoin.

  • miukukauppa

   Hei Marjo! Tällä hetkellä meillä ei ole pellettivessaa katollisena versiona. Kiitos ehdotuksesta! Selvittelemme, josko niitä tulevaisuudessa saisi valikoimaamme.

   • Anne Karhusaari

    Mun kolli käyttää myös pellettejä tavallisessa katolisessa astiassa. Jos kehitätte katolista niin saisko ehdottaa siinä on ylä ja suosien liitos kohdassa yläosassa se osa joka “jakautuu” tämä siksi kun kolli nostaa takapuoltaa pissa kohisee takaseinään ja valuu liitoskohtaan ja siitä ulkopuolelle ?

 2. Ida

  Omat kissat kaipaisi ainakin isompia hiekkalaatikoita! Nää kaikki “normaalit” on niin pieniä että välillä käy ihan sääliksi niin olisi mahtavaa jos jostain saisi vähän isompia laatikoita kisseille <3

  • miukukauppa

   Hei! Vessan mitat ovat 47 x 36 x 15 cm. Kahden laatikon väliin jää 2,5 cm tilaa hajoavalle purulle.

 3. Dani

  Ollut todella hyvä ja molemmat pentukissat ovat tottuneet hyvin käyttämään tätä. Pelletti sitoo hajun myös hyvin jonka vuoksi ihmettelenkin miksi kaikki ei pellettejä käytä. Kaikinpuolin 5/5.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *