Piilokaappi kissanvessalle

PIILOKAAPIN TARKOITUS

Piilokaappi on huonekalu, joka kätkee kissanvessan sisäänsä ihmisasukkaiden katseilta. Kaappi antaa mahdollisuuden sijoittaa kissanvessa huomaamattomasti mihin tahansa asunnossa kuitenkin taaten kissallesi tarvittavaa yksityisyyttä vessa-asiointiin.

Vessakaappi on kaksiosainen: sisäänkäyntipuolelta kaappiin saavutaan eteistilan läpi kulkien perällä sijaitsevaan wc-tilaan asti. Kaksiosainen kaappi vähentää hajujen ja hiekan leviämistä huonetilaan, kun kissa kulkee eteisen läpi.

Kissan vessa pyritään usein laittamaan kylpyhuoneeseen, mutta usein kylpyhuone on liian ahdas, vessa olisi aina edessä tai se ei näytä riittävän esteettiseltä. Kylpyhuoneen oven joutuu myös vessan vuoksi jättämään aina raolleen. Lisäksi monen kissan talouksissa vessoja on hyvä olla useampia ja eri puolilla asuntoa.

SISÄTILAT

Eteinen: Eteishyllyn tasoeron ansiosta kissan on helpompi kulkea varsinaiseen vessatilaan. Hyllyn alle jää tilaa kissan pientarvikkeille. Kissan tassujen mukana kulkeutuva hiekka jää eteishyllylle, mitä voi vielä tehostaa hyllylle sijoitettavalla matolla.

Lokero: Eteisen alle jää pieni lokero, jonka voi hyödyntää säilytykseen.

Vessa: Piilokaapin “takahuoneessa” on wc-tila, jossa kissa mahtuu kääntymään, pyörimään ja hoitamaan jätöstensä peittelyn. Itse hiekkalaatikko voi olla tilaa pienempi. Kaapissa suositellaan käytettäväksi avolaatikkoa, jotta vessan tila jää kissalle hyötykäyttöön. Kaapin seinät ja katto estävät kuopimisoperaatiossa lentävää hiekkaa päätymästä lattialle asti sekä vähentävät hajua.

Vetimet: Pienillä vedinrei’illä ovien yläreunoissa on myös toinen tarkoitus. Reiät päästävät kaappiin ilmaa ja valoa, jotta kissan olisi miellyttävää asioida kaapissa.

Kissan vessakaappi

Ulkoapäin kaapin voi tunnistaa vessaksi vain sisäänkäyntiaukosta

Kissan vessakaappi

Pörrin mielestä kaapissa voi joskus myös hengailla

HUOMAAMATON ULKOASU

Piilokaappi ei näytä kissanvessalta, joten sen voi sijoittaa vaikka olohuoneen tv-tasoksi. Kapeutensa (44 cm) ansiosta kaappi voi mahtua esimerkiksi käytävän varrelle tai eteisen sivupöydäksi. Tyylikäs ja vähäeleinen ulkoasu uppoaa usein huomaamattomasti muuhun sisustukseen. Kaappi on valkoiseksi maalattua vanerilevyä ja saranat sulkeutuvat pehmeästi.

Kaapin sisäänkäynti on piilotettu sivulle. Lähitulevaisuudessa kaappi on saatavilla sekä oikea- että vasenkätisellä sisäänkäynnillä.

Kiipeilypuun valinta ja sijoittaminen

KESKEINEN SIJAINTI

Kissat pitävät elämän tarkkailusta. Ne pyrkivät seuraamaan ihmisperheensä ja ulkona olevan maailman elämää joko seuraten omistajaansa kuin pieni varjo tai vaihtoehtoisesti asettuen yläilmoihin tarkkailuasemiinsa. Korkealla olevat tasot sopivat jälkimmäiseen tarkoitukseen loistavasti, kunhan ne sijoitetaan oikein. Kiipeilypuu on hyvä sijoittaa sinne, missä arki tapahtuu, jotta kissa viihtyy puussaan paremmin.

KIIPEILYPUUN ULKONÄKÖ

Arkielämä soljuu usein olohuoneen ja keittiön välillä, jolloin kiipeilypuu kannattaa sijoittaa näiden alueelle ja mielellään näköyhteyden päähän ikkunasta. Oleskelutilat ovat kovin julkinen paikka, jolloin kiipeilypuun usein toivotaan sulautuvan mahdollisimman huomaamattomasti ympäristöönsä – tai toimivan vaihtoehtoisesti esteettisenä katseenvangitsijana. Tyypilliseen suomalaiseen sisustukseen uppoaa usein puun eri sävyt, vaaleat sekä murretut värit.

SUOJAISUUS

Luottavainen kissa saattaa rötköttää selällään keskellä olohuoneen mattoa olettaen muun talonväen väistävän kohteliaasti. Silti useimmat kissat jostain syystä mielellään käpertyvät aika ajoin pieneen koloon, pahvilaatikkoon, keittiön kaappiin tai hyllylle. Kiipeilypuussa kannattaa olla suojaisia tiloja, joista kissa tuntee olevansa näkymättömissä, mutta valvovansa silti kaikkia muita. Korkealle sijoittuvat tasot luovat myös turvallisuuden tunnetta.

MONIKÄYTTÖISYYS

Ihmisasunnoissa harvemmin on liikaa tilaa. Kiipeilypuun ja muiden kissatarvikkeiden monikäyttöisyys on myös harkittava asia: levon ja leikin lisäksi sitä saattaa pystyä hyödyntämään hyllynä, laskutasona ja sallittuna paikkana kynsien teroitteluun. Ulkokissalla on mahdollisuus teroittaa lähialueen puita ja aidantolppia, mutta erityisesti sisäkissalla tulisi olla sisällä sallittu rakenne, jota se saa silputa tarpeekseen. Raapimapaikan tulee myös olla riittävän houkutteleva ja sopivalla sijainnilla, ettei kissa kuitenkin valitse sohvannurkkaa.

OMAT PAIKAT

Ajan kuluessa kissoille syntyy omia lempipaikkoja, jonne ne aina palaavat. Mikäli kissan suosikkipeti on nykyisin nojatuoli, kiipeilypuu kannattaa asettaa sen läheisyyteen. Ainakin omat kissat suosivat pehmeitä alustoja: kiipeilypuun pehmuste, sohva ja työtuoli ovat suosittuja, mutta mattokin menee hätätilanteessa.

Kissa viettää pääosan ajastaan puussa vahtien ja torkkuen, joten tämä on puun päätarkoitus. Osa ajasta käytetään toki myös nukkumiseen sikeästi, jahdaten kissakaveria tasolta toiselle tai raapien runkoa.

69 

+ ilmainen toimitus

UUSI
alk. 550 

+ ilmainen toimitus

alk. 550 

+ ilmainen toimitus

UUSI
alk. 530 

+ ilmainen toimitus

155 

+ ilmainen toimitus

TARKOITUKSENMUKAISUUS

Tukeva puu kestää käyttöä ja siirtoja. Pohjalevyn jämäkkyyteen tai muuhun kiinnitysmenetelmään on hyvä kiinnittää huomiota jo puuta valitessa. Isolle ja painavalle kissalle tarvitsee jykevän puun, ettei se kaadu leikin tiimellyksessä tai notku joka hypyllä. Vanha kissa ei välttämättä enää uskalla hyppiä korkeuksissa, jolloin helppokäyttöinen tai matala puu sopii paremmin.

Mitä useampi kissa taloudessa asustaa, sen enemmän kiipeilytasoja olisi hyvä olla. Monet kissat pitävät omasta rauhasta. Ainakin meillä molemmat valitsivat aiemmasta puustamme oman suosikkitasonsa, jonne ne aina päätyivät, vaikka puu olisikin ollut muuten tyhjä.

Pellettivessa kissalle

Pellettivessa kissalle - värivaihtoehdot

MIKÄ ON KISSAN PELLETTIVESSA?

Pellettivessa on yleensä kaksoispohjallinen (ritilällinen) laatikko, jonka päällimmäinen osa peitetään esim. puupuristeilla. Omille kissoillemme pellettivessa hankittiin alun perin helppouden, hajuttomuuden, halpuuden ja ekologisuuden vuoksi. Pellettien käyttö vessoissa vaikuttaa yleistyneen, mutta mikäli et ole vielä asiaan perehtynyt, tästä sivusta voi olla apua!

Pelletti on tiiviiksi puristettua puupurua, joka hajoaa kosteuden vaikutuksesta. Pelletti kehitettiin alun perin lämmitystarkoitukseen polttoaineeksi, mutta sitä hyödynnetään myös eläinten kuivikkeena – ja vessoissa. Puupellettejä voi ostaa kissanhiekkahyllystä eläintarvikekaupoista tai marketeista, mutta kustannustehokkainta on hankkia esimerkiksi 15 kg:n säkki rautakaupasta muutamalla eurolla.

Pellettivessa kissalle
Kissan vessaan tarkoitettu pelletti

PELLETTIVESSAN EDUT

SITOO HAJUJA

Kuivan pelletin puuntuoksua pidetään yleensä miellyttävänä. Käytimme aluksi tavallista paakkuuntuvaa kissanhiekkaa ja siihen verrattuna pelletti sitoo huomattavasti paremmin pissan hajuja. Puuntuoksun voimakkuudessa tuntuu myös olevan vaihtelua eri pellettilajien kesken.

EkologiNEN

Halpuutensa lisäksi pelletti on ekologinen vaihtoehto. Se on biohajoava ja käytetyt purut voi kompostoida, eikä vessajätettä tarvitse pakata muovipussissa sekajätteeseen kaatopaikalle.

Helppo käyttää

Hajonnut puru on myös hiekkaan verrattuna kevyttä lapioida laatikosta, eikä lattialle eksyneet purut jämähdä sementiksi kostealle kylpyhuoneen lattialle. Pelletti ei myöskään pölyä kaadettaessa laatikkoon.

Miten kissan pellettivessa käytännössä toimii?

Täyttö: Valepohjallisessa laatikossa pellettiä lapioidaan ritilän päälle kunnes pohja peittyy (noin pari senttiä).

Huolto: Isommat jätökset on hyvä lapioida pellettien päältä pois päivittäin. Jotkut heittävät jätökset jopa vessanpönttöön, sillä pieni määrä mukana kulkeutuvaa purua ei jämähdä putkistoon. Osa kastuneista ja hajonneista puruista päätyy itsekseen alemmalle tasolle kissan kuopiessa, mutta tarvittaessa astiaa on hyvä ravistella myös omistajien toimesta vähintään kerran viikossa.

Puhdistus: Tarvittaessa puhdasta purua voi heittää päälle lisää. Pohjakerroksen täyttyessä astia tulee tyhjentää ja tarpeen mukaan pestä. Pesun jälkeen laatikko kannattaa kuivata huolella, ettei pelletti puruunnu turhaan. Alatasolle on hyvä laittaa muutamia pellettejä jo valmiiksi sitomaan hajuja. Kun ylempi pellettikerros pysyy siistinä, se peittää alemmat hajut puuntuoksullaan.

Huomioitavaa: Pellettivessassa kannattaa olla valepohja juuri hajoamisen vuoksi: mikäli märkä puru ei pääse varisemaan alatasolle, vessa täyttyy todella nopeasti ja purua kantautuu tassuissa ympäristöön. Pellettisäkki tulee säilyttää kuivassa paikassa ettei se hajoa.

Pörri ehti omia laatikon itselleen jo ennen sen täyttöä pelleteillä

38 

+ ilmainen toimitus

OPETTAMINEN PELLETIN KÄYTTÖÖN

Pennun tai nuoren kissan saa helposti totutettua pellettivessan käyttöön, sillä ne eivät ole vielä juuttuneet vessarutiineihinsa. Vanhemmankin kissan voi opettaa uuteen vessaan kärsivällisyyden ja ajan kanssa. Meidän kissamme ovat käyttäneet pellettiä ongelmitta heti luovutusiästä lähtien.

Hiekan vaihtaminen pellettiin lähtee tutustumisella uuteen materiaaliin. Aiemmin käytetyn hiekan päälle laitetaan kauhallinen pellettejä, ja jos kissa ei näytä muuttavan vessakäyttäytymistään, pelletin määrää voi lisätä. Vähitellen pellettiä ja hiekkaa on puolet ja puolet ja lopulta hiekka jää kokonaan pois. Vessan käyttöastetta ja kissan reagointia kannattaa tarkkailla, sillä tutustumiseen käytettävä aika on kissakohtaista. Vessoja voi olla myös useampaa eri laatua saatavilla harjoittelun ajan.